"Čokoládové perly"
Čokoládové perly – atraktivní, ale ne přírodní barva
K dosažení atraktivního vzhledu, různých barev a konzistentního zbarvení jsou kultivované perly často ošetřovány hloubkovým dobarvováním, bělením, případně vystaveny záření, které změní jejich barvu. Jednou z atraktivních, ale ne přírodních barev je čokoládová barva perel. "Čokoládové perly" je možné koupit od několika prodejců. Někteří tvrdí, že během kultivace nedofarbují, nicméně je nepravděpodobné, že všechny takové perly na trhu nejsou ošetřovány.

Způsoby úpravy čokoládových perel
Čokoládové perly se na trh dostávají z více zdrojů a jejich barva bývá dosažena několika způsoby. Kromě hloubkového dobarvování dusičnanem stříbrným mohou být perly upravené nově vyvinutým bělením. Tato metoda dokáže změnit černé tahitské perly na rovnoměrné hnědé odstíny a zvýšit jejich tržní hodnotu, přičemž se uvádí, že perly nejsou dobarvovány.
Méně znalý zákazník si může nesprávně domyslet, že jde o přírodní barvu. Každá společnost si své know-how hlídá, proto byly provedeny gemologické, spektroskopické a chemické analýzy, aby bylo možné identifikovat metodu, kterou byly perly zbarveny a zda skutečně nebyly dobarvovány.
Proces úpravy a stabilita barvy
Zkoumané perly ukázaly, že organické složky v tahitských perel byly vystaveny bělení k dosažení hnědé – "čokoládové" barvy. Jiné barvicí složky nebyly nalezeny. Proces probíhá dvoustupňově: nejprve se barva zesvětlí, poté se stabilizuje bez použití barviv či tepla. Výsledkem jsou perly s nádhernou plnou barvou a vysokou stabilitou odstínu.
Takto upravené perly lze identifikovat podle neobvyklého zbarvení, charakteristické fluorescence, UV-Vis-NIR odrazu a Ramanova spektra, a také podle složení stopových prvků.
Dostupnost čokoládových perel
Dostupnost čokoládových perel je omezená, protože proces je časově náročný a vhodné tahitské perly nejsou vždy dostupné v požadované velikosti nebo barvě. Před procesem bělení není výsledek zaručen. Většina "čokoládových perel" se proto prodává pouze jako páry náušnic, samostatné prsteny či přívěsky. Tahitské perly upravené bělením jsou na trhu od roku 1999.
Upozornění pro zákazníky
Pokud uvidíte perly čokoládové barvy, měli byste vědět, že jejich barva není přírodní. Jsou buď nedofarbované tahitské perly získané bělením, nebo hloubkově dobarvované sladkovodní perly. Nejširší sortiment šperků z pravých tahitských perel najdete na www.Perlycz.cz.

