"Čokoládové perly"

20.12.2017
K dosažení atraktivního vzhledu, různých barev a konzistentního zbarvení jsou kultivované perly často ošetřované hloubkovým dobarvováním, bělením, případně jsou perly vystaveny záření, které změní jejich barvu. Jednou z atraktivních, ale ne přírodních barev je čokoládová barva perel. "Čokoládové perly" je možné koupit od několika prodejců. Někteří tvrdí, že je během kultivace nedofarbujú. Nicméně je nepravděpodobné, že všechny takové perly dostupné na trhu jsou ošetřovány stejnou technikou a žádné z nich nejsou dobarvovány.

 

cokoladove perly cz


Perly čokoládové barvy se na trh dostávají z více zdrojů a jejich barva bývá dosažena několika způsoby. Kromě dobře známé metody hloubkového dobarvování dusičnanem stříbrným, mohou být "čokoládové perly" upravené použitím nově vyvinutého bělení. Tato metoda je schopna změnit černé kultivované tahitské perly (a velmi pravděpodobně i jiné druhy perel s méně atraktivním zabarvením a odstínem) na perly s příjemným rovnoměrným zabarvením a potenciálně zvýšit jejich tržní hodnotu s uvedením, že nejsou dobarvovány. Méně znalý "odborník" resp. zákazník si může nesprávně domyslet, že jde o přírodní barvu perel. Jelikož každá společnost, která vyvine nový technologický postup si své know how hlídá, byly na vzorku takových perel provedené gemologické, spektroskopické a chemické analýzy, aby se přišlo na to, jakou metodu pro toto zbarvení používá nejmenovaná společnost, zda opravdu nejsou perly dobarvovány a jak je možné tyto perly identifikovat.

Při zkoumaných perlách, které byly podrobeny analýzám bylo zjištěno, že organické složky v tahitských kultivovaných perlách byly vystaveny bělení, aby dosáhly hnědé - "čokoládové" zbarvení. Jiné barvicí složky při analýzách nebyly nalezeny. Perly, které jsou použity k získání "čokoládových perel" procházejí dvoustupňovým procesem. Nejdříve se barva zesvětlí v podobném procesu jako bělení. Ve druhém kroku je dosažena výsledná barva stabilizovaná. Nepoužívá se žádné barvivo ani teplo. Výsledkem jsou nádherné plné barvy s vysokou stabilitou svého odstínu.  Perly upravované touto metodou, mohou být identifikovány na základě neobvyklého zbarvení, charakteristické fluorescence, UV-Vis-NIR odrazu a Ramanova spektra a také složením stopových prvků v perlách.

Dostupnost takových "čokoládových perel" získaných bělením tahitských perel je v důsledku několika faktorů omezená. Proces je časově náročný a výsledná barva perel není známa, dokud není proces úpravy dokončen. Tahitské perly vhodné na tento proces nejsou vždy dostupné v určité velikosti, nebo požadované barvě. Před procesem bělení není potřebný výsledný odstín zaručen. Žádná společnost si nedovolí pravidelně znehodnocovat kvalitní tahitské perly přírodní barvy k dosažení "čokoládových perel". Je velmi vzácné získání většího počtu perel s identickým odstínem potřebných například pro výrobu jednoho náhrdelníku .Proto jsou "čokoládové perly" získané touto metodou k dispozici většinou jen jako nádherné páry náušnic, nebo samostatné prsteny a přívěsky.
Čokoládové tahitské perly získáváne bělením jsou na trhu  od roku 1999.

Pokud tedy v prodejnách uvidíte perly čokoládové barvy, měli byste vědět, že jejich barva není přírodní. Buď jsou to nedofarbované tahitské perly získané bělením - způsobem popsaným výše, nebo hloubkově dobarvovány sladkovodní perly. Nejširší sortiment šperků z pravých tahitských perel máte možnost právě u nás na www.Perlycz.cz

Tip ke čtení: 
Novinka ve světě tahitských perel.
Kvalita kultivovaných tahitských perel.

zpět

 
© 2025 - www.perlycz.cz - All right reserved. - Created by Top