Jak vzniká perla?
Perla je jedinečný přírodní útvar, který vzniká v živém organismu – v perlorodce (měkkýši), jako obranná reakce na cizí objekt v jeho těle. Tento proces může probíhat přirozeně nebo být řízeně vyvolán člověkem – tehdy mluvíme o kultivovaných perlách.Co je perla a z čeho je složena?
Perla je z chemického hlediska tvořena zejména z aragonitu (forma uhličitanu vápenatého – CaCO₃, cca 90 %), organických sloučenin (např. conchiolin) a malého množství vody. Tyto látky vytvářejí tzv. perleť, kterou jsou přirozeně pokryty i vnitřní stěny lastur.Perleť se ukládá v mikroskopických vrstvičkách a je zodpovědná za charakteristický lesk a barvu perly.
Jak vzniká přírodní perla?
V případě přírodních perel jde o spontánní jev. Když se do těla měkkýše dostane cizí těleso (např. zrnko písku, parazit, kousek perleti či odumřelé tkáně), organismus začne tento objekt obalovat perletí jako ochranu před podrážděním. Tento proces může trvat od 6 měsíců do několika let, v závislosti na druhu mlžu a podmínkách prostředí.Jak vznikají kultivované perly?
Kultivované perly vznikají stejným způsobem jako přírodní, ale za asistence člověka – jedná se o řízený biologický proces. Rozlišujeme dva hlavní typy kultivace:1. Mořské perly
Při výrobě mořských perel (akoya perly, tahitské perly, perly Jižního Pacifiku) se do gonády (pohlavní žlázy) perlorodky vkládá tzv. jádro (kulička z perleti mušle) a zároveň i malý kousek plášťové tkáně z jiného měkkýše. Tento proces se nazývá bead nucleation.2. Sladkovodní perly
Při pěstování sladkovodních perel se do pláště perlorodky (ne do pohlavní žlázy) implantuje jen malé množství tkáně, bez jádra – jde o proces tissue nucleation. Jedna perlorodka může vytvořit více perel najednou, a celý proces trvá přibližně 12–24 měsíců.Je rozdíl mezi přírodní a kultivovanou perlou?
Ano, přírodní perla vzniká náhodně bez zásahu člověka a je mimořádně vzácná. Kultivovaná perla vzniká řízeným procesem, ale z biologického hlediska se jedná o pravou perlu – má stejné chemické složení, vzhled i fyzikální vlastnosti. Dnes téměř všechny perly na trhu jsou kultivovány, protože výskyt přírodních perel je extrémně nízký.Shrnutí
Perla je výsledkem obranného mechanismu perlorodky, který obaluje cizí objekt perletí. Ať už vznikne přirozeně nebo za pomoci člověka, vždy se jedná o unikátní přírodní klenot.