Výroba jádra do perlorodky
Výroba jader pro perlorodky na farmě v zálivu Hạ Long
V dnešním blogu se vydáme na cestu na perlovou farmu do Vietnamu. Hned na úvod je třeba poznamenat, že výroba jader, o kterých dnes bude především řeč, je z velké části know-how každé farmy, proto se proces může na různých farmách lišit, ale podstata zůstává stejná.
Jedním z nejdůležitějších aspektů kultivačního procesu je získání vhodných jader ze sladkovodních lastur. Může se to zdát jako jednoduchá záležitost – vybrat lasturu, opracovat do kuličky a následně vložit do perlorodky, aby ve finále vznikla krásná perla a perlový šperk. Ve skutečnosti je to velmi náročná, odborná a pracná záležitost.
Výběr jádra je pro konečný produkt naprosto kritický. Například použití jader získaných z lastur ze slané vody (měkkýše druhu Tridacna) vede k jejich praskání během kultivace či během procesu vrtání.
Vlastnosti vhodných lastur
V ideálním případě by každá skořepina použitá v tomto procesu měla být co nejbělejší a bez barevných pruhů. Platí to zejména při pěstování perel druhu akoya, protože perleťová vrstva je obvykle tenčí a doba kultivace není tak dlouhá jako u jiných měkkýšů druhu Pinctada. Upřednostňují se bílá jádra vysoké kvality, která jsou pro farmáře dražší. Jakékoli hnědé, žluté nebo šedé pruhy nebo skvrny přítomné v jaderné kuličce ovlivní barvu konečného produktu. Toto není až takový problém u jader používaných při výrobě tahitských perel (Pinctada margaritifera) nebo jihomořských perlí ve zlatých odstínech (Pinctada maxima), kde je vrstva perleti silnější.
Sladkovodní mušle pro výrobu jader
My se vydáme na jednu z farem ležících v severním Vietnamu v zálivu Hạ Long, kde se na výrobu jader dovážejí mušle (Megalonaias nervosa, Fusconaia ebena, Amblema plicata, Quadrula fragosa a druhy rodu Pleurobema) ze Spojených států, především z jezera Kentucky. Sladkovodní mušle na výrobu jader jsou dostupné i v Indii, Číně a některých dalších zemích, kvalita produkovaná ve Spojených státech je však v tomto odvětví ceněnější.
Výroba jader krok za krokem
Pojďme si celý proces projít krok za krokem pomocí fotografií, které nejlépe ilustrují, o jak náročný proces jde a přitom je to jen začátek cesty – jedna z mnoha součástí za dokonalou mořskou akoya perlou:
.jpg)
Zdroj fotografií: Nuttapola Kitdeeho (A, C, E, F, G), Nicka Sturmana (B, D) a Kwanreuna Lawanwonga (H)
A – dodávka mušlí na výrobu jader
B – rozřezání každé poloviny (chlopně) celé skořepiny na dva kusy, oddělí se nejhrubší část pro výrobu největších kuliček
C – řezání mušlí na kousky ve tvaru kostky
D – zaoblení rohů kostek
E, F – broušení kuliček do požadovaného tvaru
G – broušení kuliček do požadovaného tvaru disků
.jpg)
Zdroj fotografií: Nuttapola Kitdeeho (A, C, E), Nicka Sturmana (B, D) a Kwanreuna Lawanwonga (F)
Kontrola kvality jader
A, B – kontroly kvality personálem k odstranění jader, které potřebují další zpracování. Podnosy z plexiskla se jemně hýbou ze strany na stranu a jádra s nejdokonalejší symetrií padají do košíku. Jádra, která jsou nevyhovující, se vrátí o krok zpět v procesu a velikost jádra se obětuje pro větší kulatost.
C – konečná úprava jader, odstranění nečistot – prášku z povrchu jader pomocí slabé kyseliny. Příliš silná kyselina způsobí, že skořepina příliš rychle praskne a leptá, zatímco příliš slabý roztok povrch jádra účinně nevyhladí.
D – matná jádra před vložením do sudů
E – zlepšený lesk po zpracování v sudech
F – kontrola kulatosti pomocí rotujících skleněných disků. Dokonale kulatá jádra projdou testem, nerovná jsou vyřazena.
G – barevné třídění. Čím bělejší jsou jádra, tím lepší je kvalita a vyšší prodejní cena.
H – výběr jader se žlutým pruhováním. Pruhovanější nebo šedobílá jádra se posílají na výrobu tahitských perel, kde bělost není tak kritická jako při výrobě akoya perel.
Závěr
Zde proces výroby dokonalého jádra potřebného k implementaci do perlorodky končí a závěrem lze říci, že výrobci jader se snaží o co nejbělejší a nejkulatější jádra, což jsou atributy nejdůležitější pro pěstování dokonale kulatých bílých mořských akoya perel. Dosažení těchto vlastností vyžaduje značné zkušenosti nejen při výběru materiálu. Svědčí o tom fakt, že jen 3,5–4 % dovozených skořápek mušlí továrnu opouští jako jádra. Proto jsou mořské akoya perly skutečně vzácné a proces jejich vzniku je jedinečný a fascinující – stejně jako šperky z nich.
Zdroj článku
VIETNAM: SHELL NUCLEI, PEARL HATCHERIES, AND PEARL FARMING
Nicholas Sturman, Kwanreun Lawanwong, Nuttapol Kitdee, a Devchand Chodhry
Zdroj titulního obrázku: GIA
Tip ke čtení:
Implantace jádra do perlorodky.
Jak vzniká perla?