Závislost lesku mořských perel od tloušťky perleti
17.9.2017
Lesk perly je jedním z faktorů hodnocení kvality perly, ale ne jediný. I když intenzita lesku perel může být ukazatelem tloušťky perleti mořských perel, tato korelace není vždy pravdivá. Není tedy pravda, že Akoya perla s větší tloušťkou perleti - například 0,60 mm - musí mít zákonitě vyšší lesk než Akoya perla s tloušťkou 0,50 mm.
Kvalita perel se v laboratorních podmínkách určuje analýzou tloušťky vrstvy a hustoty vrstvy perleti. Oba tyto faktory nám pomáhají určit lesk. Vzhledem k tomu, že průměrný spotřebitel není schopen určit kvalitu perleti jiným způsobem, nejdůležitějším faktorem je lesk, který lze jednoduše posoudit pouhým okem.
Tloušťka perleti mořských Akoya perel:
velmi hrubá ≥0,6mm
hrubá ≥0,5mm
střední ≥0,4mm
tenká ≥0,3mm
velmi tenká < 0,3mm
Za perly kvality AAA mohou být označeny akoya perly s tloušťkou perleti min 0,40 mm na jedné straně + 0,40 mm protilehlá strana, jelikož jádro většinou není pokryto perleti rovnoměrně.
Tahitské perly uvedené na trh by měly mít na jedné straně tloušťku perleti nejméně 0,80 mm na jedné straně + 0,80 mm na opačné straně.
Obecně platí, že mořské perly mají tendenci mít větší lesk než sladkovodní perly.
To je způsobeno studenou vodou, která zpomaluje metabolismus perlorodky a proces vylučování perleti. Snižuje se tím velikost aragonitových destiček, z nichž se tvoří jednotlivé vrstvy perleti, a perlorodka produkuje více hustějších vrstev. V Japonsku se sklízejí perly jen jednou za rok, v chladném zimním počasí, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita perleti.
Konkrétně co dělá perleť perletí, jsou kompozitní vrstvy uhličitanu vápenatého, které jsou spojeny elastickými biopolymery. Duhový efekt je tvořený tak, že tyto vrstvy jsou uspořádány téměř ve stejné vzdálenosti jako vlnová délka viditelného světla, což způsobuje, že světlo odráží různé barvy z různých úhlů pohledu. Intenzita lesku je určena nejen množstvím těchto vrstev složených z aragonitových deštiček, ale také jejich geometrickým vzorem, ve kterém jsou vylučovány do ústřice.
Na výsledný lesk perly bude mít vliv:
- Druh perlorodky, která vytváří perlu
- Zdraví perly
- Použité kultivační techniky
- Místo pěstování
- Doba po jakou byla perla v perlorodce (doba růstu perly)
- roční období, kdy se sbírají perly
- Znečištění vody
- Úroveň živin
- Hloubka, ve které je perly pěstují
- Rozdíly teploty vody během kultivace
a mnoho dalších vlivů.
Z výše uvedeného vyplývá, že tloušťka perleti není jediným faktorem, od kterého závisí výsledný lesk perel.
Pokud máte možnost, vždy se podívejte na to, co kupujete vizuálně. Nákup ze zahraničí nedoporučuji, protože neexistuje jednotný systém řazení perel do tříd jakosti. Často se stává, že perly s kvalitou AAA v zahraničí jsou nižší než perly v kvalitě AA, které jsou koupeny doma. Pokud nemáte možnost zkontrolovat lesk, tloušťka perleti by měla mít informativní charakter.
Náklady na odborné měření tloušťky perleti v laboratoři pro každý kus perly, kde náhrdelník může být vyroben z 50-70 kusů perel, zákazník výrazně pocítí v peněžence. Cena jedné rentgenové tomografie je asi 12 EUR / perla (informace ČGL).
Při psaní tohoto článku jsem náhodně z našeho skladu vybral jednu z množství mořských Akoya perel původem z Japonska, které používáme na výrobu náhrdelníků a náramků, abych zjistil tloušťku perleti. Sám jsem byl zvědavý, protože pro mě jako uvádím je důležitější samotný lesk jako tloušťka perleti. Tloušťku jsem nikdy neměřil a i zákazníkům jsem vždy vysvětloval, že tloušťka by měla mít pouze informativní charakter. Perlu průměru 6,7 mm jsem rozřezal napůl. Následně jsem několika způsoby měření zjistil minimální a maximální hodnotu 0,45 mm a 0,60 mm.
Certifikát od "Pearl Science Laboratory" Tokio (Japonsko), který máme (květen 2020) k perlám velikosti 9-9,5 mm.
pozn .: Kvalita perel s certifikátem je stejná, jako kvalita perel bez certifikátu "Pearl Science Laboratory"



Tip ke čtení:
Jak rozeznat pravé perly?
Aké sú rozdiely medzi sladkovodnými, akoya, tahitskými a juhomorskými perlami?
Cena perel - faktory hodnocení a kvality perel.
Kvalita perel se v laboratorních podmínkách určuje analýzou tloušťky vrstvy a hustoty vrstvy perleti. Oba tyto faktory nám pomáhají určit lesk. Vzhledem k tomu, že průměrný spotřebitel není schopen určit kvalitu perleti jiným způsobem, nejdůležitějším faktorem je lesk, který lze jednoduše posoudit pouhým okem.
Tloušťka perleti mořských Akoya perel:
velmi hrubá ≥0,6mm
hrubá ≥0,5mm
střední ≥0,4mm
tenká ≥0,3mm
velmi tenká < 0,3mm
Za perly kvality AAA mohou být označeny akoya perly s tloušťkou perleti min 0,40 mm na jedné straně + 0,40 mm protilehlá strana, jelikož jádro většinou není pokryto perleti rovnoměrně.
Tahitské perly uvedené na trh by měly mít na jedné straně tloušťku perleti nejméně 0,80 mm na jedné straně + 0,80 mm na opačné straně.
Obecně platí, že mořské perly mají tendenci mít větší lesk než sladkovodní perly.
To je způsobeno studenou vodou, která zpomaluje metabolismus perlorodky a proces vylučování perleti. Snižuje se tím velikost aragonitových destiček, z nichž se tvoří jednotlivé vrstvy perleti, a perlorodka produkuje více hustějších vrstev. V Japonsku se sklízejí perly jen jednou za rok, v chladném zimním počasí, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita perleti.
Konkrétně co dělá perleť perletí, jsou kompozitní vrstvy uhličitanu vápenatého, které jsou spojeny elastickými biopolymery. Duhový efekt je tvořený tak, že tyto vrstvy jsou uspořádány téměř ve stejné vzdálenosti jako vlnová délka viditelného světla, což způsobuje, že světlo odráží různé barvy z různých úhlů pohledu. Intenzita lesku je určena nejen množstvím těchto vrstev složených z aragonitových deštiček, ale také jejich geometrickým vzorem, ve kterém jsou vylučovány do ústřice.
Na výsledný lesk perly bude mít vliv:
- Druh perlorodky, která vytváří perlu
- Zdraví perly
- Použité kultivační techniky
- Místo pěstování
- Doba po jakou byla perla v perlorodce (doba růstu perly)
- roční období, kdy se sbírají perly
- Znečištění vody
- Úroveň živin
- Hloubka, ve které je perly pěstují
- Rozdíly teploty vody během kultivace
a mnoho dalších vlivů.
Z výše uvedeného vyplývá, že tloušťka perleti není jediným faktorem, od kterého závisí výsledný lesk perel.
Pokud máte možnost, vždy se podívejte na to, co kupujete vizuálně. Nákup ze zahraničí nedoporučuji, protože neexistuje jednotný systém řazení perel do tříd jakosti. Často se stává, že perly s kvalitou AAA v zahraničí jsou nižší než perly v kvalitě AA, které jsou koupeny doma. Pokud nemáte možnost zkontrolovat lesk, tloušťka perleti by měla mít informativní charakter.
Náklady na odborné měření tloušťky perleti v laboratoři pro každý kus perly, kde náhrdelník může být vyroben z 50-70 kusů perel, zákazník výrazně pocítí v peněžence. Cena jedné rentgenové tomografie je asi 12 EUR / perla (informace ČGL).
Při psaní tohoto článku jsem náhodně z našeho skladu vybral jednu z množství mořských Akoya perel původem z Japonska, které používáme na výrobu náhrdelníků a náramků, abych zjistil tloušťku perleti. Sám jsem byl zvědavý, protože pro mě jako uvádím je důležitější samotný lesk jako tloušťka perleti. Tloušťku jsem nikdy neměřil a i zákazníkům jsem vždy vysvětloval, že tloušťka by měla mít pouze informativní charakter. Perlu průměru 6,7 mm jsem rozřezal napůl. Následně jsem několika způsoby měření zjistil minimální a maximální hodnotu 0,45 mm a 0,60 mm.
Certifikát od "Pearl Science Laboratory" Tokio (Japonsko), který máme (květen 2020) k perlám velikosti 9-9,5 mm.
pozn .: Kvalita perel s certifikátem je stejná, jako kvalita perel bez certifikátu "Pearl Science Laboratory"



Tip ke čtení:
Jak rozeznat pravé perly?
Aké sú rozdiely medzi sladkovodnými, akoya, tahitskými a juhomorskými perlami?
Cena perel - faktory hodnocení a kvality perel.